Αγχώδεις διαταραχές

Γενικά

Είστε στο supermarket όταν ξαφνικά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, καταλαμβάνεστε από τρόμο. Η καρδιά σας καλπάζει, η αναπνοή σας δε σας φτάνει, οι μύες σας είναι τεντωμένοι, λούζεστε με κρύο ιδρώτα και αισθάνεστε ότι θα λιποθυμήσετε. Οι αισθήσεις είναι τόσο έντονες και απροσδόκητες που πιστεύετε ότι θα πεθάνετε ή θα τρελαθείτε μπροστά στο ταμείο. Μέσα σε δύο λεπτά το επεισόδιο περνά απότομα όπως απότομα έκανε την εμφάνισή του. Αν και δεν υπάρχουν υπολειμματικές σωματικές αισθήσεις ανησυχείτε για την υγεία σας.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η ανησυχία σας κορυφώνεται και μόνο με την απλή σκέψη ότι ένα επεισόδιο πανικού μπορεί να ξανασυμβεί. Το άγχος σας γίνεται τόσο έντονο που αρχίζει και σας δημιουργεί προβλήματα στη δουλειά σας και στην οικογένειά σας. Τους επόμενους μήνες αρχίζετε να αποφεύγετε κοινωνικές εκδηλώσεις σκεπτόμενος ότι εάν άλλο ένα επεισόδιο πανικού σας «χτυπήσει» τουλάχιστον θα το υποστείτε μόνος στο σπίτι σας.

Εάν αυτό το σενάριο σας φαίνεται οικείο, μπορεί να είστε ένας από τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που πάσχουν από μια ή περισσότερες από τις αγχώδεις διαταραχές.

διαβάστε περισσότερα

Τι προκαλεί τις αγχώδεις διαταραχές;

Κανείς δεν έχει προσδιορίσει την ακριβή αιτία των αγχωδών διαταραχών αλλά υπάρχουν πολλές θεωρίες. Όπως και με τις άλλες ψυχικές διαταραχές, οι αγχώδεις διαταραχές πιθανόν έχουν τη ρίζα τους σε βιολογικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους σε διαφορετικό κάθε φορά βαθμό.

διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή πανικού
διαβάστε περισσότερα

Ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή (ObsessiveCompulsive Disorder, OCD)

διαβάστε περισσότερα

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, ΓΑΔ
διαβάστε περισσότερα

Θεραπεία

H θεραπεία των αγχωδών διαταραχών συνίσταται όπως και στα υπόλοιπα ψυχικά νοσήματα, στους δύο βασικούς άξονες, την ψυχοθεραπεία ή τη φαρμακοθεραπεία και πολλές φορές το συνδυασμό τους.

διαβάστε περισσότερα

Φάρμακα

Σε ότι αφορά τη φαρμακοθεραπεία, τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών είναι τα αμιγώς αγχολυτικά που ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών και τα αντικαταθλιπτικού τύπου που δίνονται στις καταθλιπτικές διαταραχές και έχει φανεί ότι κάποια από αυτά έχουν θαυμάσια δράση και στην αντιμετώπιση του άγχους.

Βενζοδιαζεπίνες

διαβάστε περισσότερα

Βουσπιρόνη

διαβάστε περισσότερα

Αντικαταθλιπτικά